Kung Gustav VI Adolf fiskar i Tärnaby
Landshövding HIlding Kjellman & Åkerlundska gårdens arkitekt John Åkerlund

Vår historia


Åkerlundska Gården byggdes för STF 1927 och ritades av arkitekten John Åkerlund, gården benämns som Tärnaby turiststation i äldre handlingar. Gården genomgick en omfattande restaurering 2001 där man renoverade gården åter till originalskick.

Det som var möjligt att återställa enligt de ursprungliga ritningarna är återskapat. Möbler tillverkades efter originalritningar och gardiner vävdes upp enligt de tidigare historiska mönstret. Man lyckades med varsam hand återge gården sin rätta karaktär som det hade under 1900 -talets första hälft. Åkerlundska gården har haft många prominenta gäster under årens gång, här har även kungligheterna bott, varav ett av gårdens rum är uppkallad efter H.M. Kung Gustav VI Adolf och kallas för "Kungarummet" efter kungens vistelse på Åkerlundska gården.

Den kungliga familjen har idag en fiskestuga i Forsavan då H.M. Kung Carl XIV Gustaf är en entusiastisk sportfiskare även H.K.H Kronprinsessan Victoria har besökt Tärnaby med dess vackra natur bland hav och berg.